Kaspersky Lab istražuje kako očevi štite svoju djecu na internetu

Bezbjednosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab nedavno su sproveli istraživanje na temu kako očevi štite svoju djecu od prijetnji na internetu. Ispostavilo se da današnji očevi zapravo obraćaju veliku pažnju na svijet interneta i sve što se na njemu događa, i da pokušavaju na najbolji način da pronađu ravnotežu između zaštite djece i podsticanja njihovog interesovanja za internet i savrememne tehnologije.

Kao što je istraživanje, koje je sprovedeno specijalno na zahtev kompanije Kaspersky Lab, pokazalo, velika većina današnjih očeva osjeća se podjednako odgovornim za finansijsku sigurnost svojih porodica i njihovu cyber bezbijednost. Upravo zbog toga, očevi su obično ti koji instaliraju bezbjednosna rješenja na sve digitalne uređaje u kući – 86 odsto njih izjavilo je da su zaštitili PC računar u kući, 77 odsto očeva obraćalo je pažnju na zaštitu mobilnih telefona, dok je 63 odsto njih koristilo bezbjednosna rješenja na tablet uređajima.

Moguće je da su zbog ovoga očevi otvoreniji (u poređenju sa majkama) ka tome da dozvoljavaju svojoj djeci da koriste različite digitalne uređaje od ranog uzrasta. Na primjer, broj očeva koji svom djetetu daju mobilni uređaj pre prvog rođendana je duplo veći nego što je to slučaj sa majkama. Pored toga, očevi često smatraju da je internet odlična stvar za njih i njihovu djecu – dvije trećine očeva koji su učestvovali u istraživanju složilo se sa ovom konstatacijom. Takođe, za razliku od majki, oni smatraju da internet ima pozitivan uticaj na njihovu djecu, na njihovo fizičko i psihičko zdravlje, učinak u školi, kao i na buduće zanimanje i njihov život. Na primjer, 45 odsto očeva smatra da interent pomaže njihovoj djeci da se osjećaju uspješnije i da budu opušteniji u svom druđtvu, a više od četvrtine (29 odsto) njih smatra da internet pomaže djeci da bolje organizuju svoje vrijeme.

Kada je u pitanju kupovina uređaja djetetu, očevi će se češće odlučivati za ovaj potez kako se ono ne bi osjećalo drugačije u svom društvu. Na primjer, polovina očeva je obezbijedila svom djetetu PC računar ili laptop upravo zbog ovog razloga. Pored toga, očevi su uvjereni da bi djeca u savremenom svijetu definitvno morala da znaju da koriste digitalne uređaje, a upravo zbog ovoga je više od trećine (36 odsto) ispitanih očeva odlučilo da svom djetetu kupi tablet uređaj.

„Uz sve razlike koje postoje između očeva i majki, i jedni i drugi daju sve od sebe kako bi zaštitili svoje dijete od brojnih pretnji, bilo da su one u stvarnom životu ili virtuelnom svijetu. Naravno, svi oni imaju strah da neće uspeti u ovoj namjeri, i da će prevelika dostupnost digitalnih uređaja imati negativan uticaj na dijete, i da internet zapravo nije toliko dobar kanal komunikacije. Međutim, oni su i pored toga voljni da nauče svoje dijete kako da bezbijedno surfuje internetom, i kako da na najbolji način iskoristi sve prednosti savremenih tehnologija. Nama je zadovoljstvo da znamo da se roditelji uzdaju u bezbjednosna rješenja, kao i da provjeravaju da li su ona adekvatno instalirana i aktivirana. Uzimajući sve ovo u obzir, djeca svakako mogu da zahvale svojim roditeljim što brinu o njihovoj cyber bezbijednosti”, izjavio je David Emm, viši bezbjednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Comments are closed.