IMEL na 27. Međunarodnom savjetovanju “ARHIVSKA PRAKSA 2014” Tuzla

I ove godine, Imel nastavlja vjernu pratnju našim prijateljima i kolegama iz Arhiva TK i Društva arhivskih zaposlenika TK, te uzima aktivno učešće na 27. Međunarodnom savjetovanju “ARHIVSKA PRAKSA 2014” koji će se održati 25.09. i 26.09.2014.g u Tuzli

Osim promotivnih aktivnosti u časopisu, održaće se i prezentacija softverskog rješenja za upravljanje dokumentima ImelDMS (Document Management System).

Termin prezentacije je prvi dan 25.09.2014.g. (četvrtak) u 11,15h pod naslovom:
mr. Sadina ŠABANOVIĆ (Bosna i Hercegovina)
„Imel“ doo Lukavac
Sistem za upravljanje dokumentima – ImelDMS

Cilj prezentacije je da se prisutni upoznaju sa MOGUĆNOSTIMA I BENEFITIMA domaćeg softvera za upravljanje dokumentima ImelDMS sa posebnim osvrtom na važnost SIGURNOSTI I ZAŠTITE PODATAKA.

Novo priznanje – Kaspersky GOLD status

Nakon prošlogodišnje nagrade za Microsoft partnera godine u BiH, ovih dana u Imel je stigla još jedna prestižna nagrada i potvrda veoma uspješnog rada na polju promocije i implementacije softverskih rješenja a radi se o Kaspersky GOLD partnerskom statusu – prvom u regiji. Kaspersky Lab je međunarodna grupa koje djeluju u više od 200 zemalja svijeta. Radi se o najbrže rastućem proizvođaču IT sigurnosti u svijetu, čvrsto pozicioniran kao jedan od top tri vodeća antivirusna softvera u svijetu.
Ovom nagradom smo potvrdili primat kada je u pitanju razvoj softvera te implementacije najvećih rješenja softverskih proizvođača u našoj zemlji.

Imel ove godine slavi i jubilej od 20 godina postojanja što je svakako garancija velikom broju naših korisnika i potencijalnih korisnika da za partnera imaju kompaniju sa dugogodišnjim iskustvom i kvalitetom.
U ovom momentu više od 50.000 korisnika, vladinog sektora, finansijskog sektora, privatnog sektora i kućnih korisnika zadovoljno je nekim od Kaspersky LAB rješenja koju su instalirani na njihovim PC uređajima, tabletima ili telefonima.
Za Više informacija ili kupovinu Kaspersky LAB proizvoda možete nas kontaktirati: prodaja@imel.ba ili besplatni info broj 080 02 04 05.

18% organizacija iz vladinog sektora susrelo sa ciljanim napadom u proteklih 12 mjeseci!

U istraživanju koje je obuhvatilo gotovo 4.000 IT menadžera u 27 zemalja, kompanija Kaspersky Lab ne samo da je otkrila da se broj ciljanih napada povećava iz godine u godinu, već je takođe prepoznala poslovne sektore koji su najčešće meta napada. Na globalnom nivou, 18 odsto organizacija vladinog i odbrambenog sektora prijavile su najmanje jedan ciljani napad u proteklih 12 mjeseci.


Stopa ciljanih napada u okviru vladinog i odbrambenog sektora najveća je prijavljena u ovogodišnjem istraživanju, znatno veća u odnosu na globalni prosjek od 12 odsto u svim sektorima poslovanja.

Posmatrajući podatke iz različitih poslovnih sektora, takođe je jasno da ciljani napadi nisu ograničeni samo na organizacije vladinog i odbrambenog sektora. Drugi segmenti poslovanja osjetili su udar ciljanih napada u procentu većem od prosjeka, uključujući telekomunikacije (17 odsto) kao i sektor finansija i transport i logistiku – oba poslednja sektora prijavili su stopu ciljanih napada od 16 odsto u proteklih 12 mjeseci.
Globalni prosek ciljanih napada u svim sektorima poslovanja povećao se sa 9 odsto (2012–2013) na 12 odsto u 2014. godini.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa kompanijom B2B International, a rezultati su objavljeni u izveštaju 2014 IT Security Risks kompanije Kaspersky Lab. Ovaj izveštaj ističe interne i eksterne sigurnosne rizike sa kojima se preduzeća iz različitih grana industrije najčešće susreću, zajedno sa troškovima incidenta koji nastaje kao posledica nedostatka IT sigurnosti, vrste podataka koji najčešće stradaju u ovakvim napadima i drugo.

Možda i ne iznenađuje činjenica da se, prema izveštaju, 94 odsto kompanija u poslednjih 12 meseci susrelo sa najmanje jednim incidentom vezanim za sigurnost podataka koji je bio izazvan spoljnom prijetnjom, uključujući fišing-napade, DDoS napade i krađu mobilnih uređaja. U 28 odsto slučajeva, preduzeće je prijavilo gubitak osjetljivih podataka.

Povećanje učestalosti ciljanih napada, kako u obimu tako i u tipovima preduzeća koja su na meti, dešava se u momentu kada se visokoprofilni ciljani napadi otkrivaju uznemirujućim tempom. U septembru 2013. godine, kompanija Kaspersky Lab objavila je svoju analizu kampanje ciljanih napada „Icefog“, višegodišnje kampanje koja je bila usmjerena na vojsku, telekomunikacije, špediciju i istraživačke organizacije u Južnoj Koreji i Japanu. U februaru 2014, kompanija Kaspersky Lab objavila je da je otkrila kampanju sajber-špijunaže „The Mask“, koja je obuhvatala žrtve iz 31 zemlje širom sveta, uključujući vlade i vladine agencije.

Iako je količina ukradenih podataka prilikom ciljanih napada manja od gubitaka koji nastaju usljed napada malvera sa opštim ciljevima, treba istaći da su malverski napadi na opšte ciljeve mnogo češći (u proseku 61 odsto preduzeća prijavilo je napad malvera u poređenju sa prosekom od 12 odsto prijavljenih ciljanih napada). Ipak, podaci koji bivaju ukradeni prilikom ciljanih napada su od mnogo veće vrijednosti napadačima, i gubitak ovih izuzetno osjetljivih podataka (budući planovi proizvoda, finansijski izveštaji kompanija itd.) napravio bi dugotrajniju štetu kompanijinom imidžu.

„Ciljani napad“ tipično se sastoji od nekoliko zloćudnih komponenti koje sarađuju da premoste sigurnosne mjere organizacije, da inficiraju mašine i ukradu povjerljive podatke. Ovi napadi mogu da modifikuju običan malver, ili da eksploatišu specifične ranjive tačke u ciljanim organizacijama. Vodeće istraživanje kompanije Kaspersky Lab u kompjuterskoj industriji daje kompaniji jedinstveni uvid u strategije ciljanog napada, koji je doveo do stvaranja Kaspersky Endpoint Security for Business, čije specijalno dizajnirane tehnologije služe da spreče ovakve napade.

IMEL partner Festivala

Društvenu odgovornost Imel doo pokazao je i ovaj put na Međunarodnom Festivalu Folklora 2014 u Puračiću.
Na tradicionalnom Festivalu koji predstavlja Kulturni događaj kako općine tako i kantona Imel se pojavio u ulozi sponzora i dodijelio vrijednu nagradu za osvojeno prvo mjesto „najljepša djevojka u tradicionalnoj narodnoj nošnji“.

Važno obavještenje Microsoft Centra za bezbijednost i sigurnost

Izbjegnite lažne pozive od Microsoft tehničke podrške
Poštovani partneri,
ovim putem vas želimo informisati o veoma važnom sigurnosnom obavještenju našeg Centra za sigurnost i bezbijednost vezano za zabilježenu pojavu lažnih poziva upućenih prema Microsoft korisnicima od druge strane koja se predstavlja kao Microsoft kako bi dobila pristup korisnikovom računaru s ciljem instaliranja malwarea ili ostvarivanja pristupa korisnikovim šiframa, te kako prepoznati takve pozive i izbjeći ih.
U BiH još uvijek nisu zabilježeni pozivi ove vrste i ovo obavještenje vam donosimo kao mjeru predostrožnosti, te vas molimo da pročitate sažetak i za više informacija posjetite navedeni link.
Cyber-kriminalci ne koriste samo e-mail poruke i lažne internet stranice kao sredstvo prevare, oni također mogu iskoristiti telefonske pozive i predstaviti se da su iz Microsofta, te ponuditi da vam riješe probleme na računaru ili prodaju software-ske licence. Ako im dopustite pristup vašem računaru oni mogu instalirati software koji bi mogao da pokupi osjetljive informacije s vašeg računara, ubijediti vas da posjetite legitimnu internet stranicu (kao što je www.ammyy.com) i instalirate software koji će im omogućiti da preuzmu kontrolu nad vašim računarom, te tražiti podatke o vašoj kreditnoj kartici i naplatiti vam lažne usluge.
Microsoft i Microsoft partneri nikada ne koriste telefonske pozive da bi vam naplatili uslugu poboljšanja sigurnosti vašeg računara ili popravili software.
Izbjegavajte odavanje ličnih informacija ako vam se poziv učini sumnjivim.
Zabilježeno je da se prevaranti predstavljaju da su iz sljedećih Microsoft službi:
• Windows Helpdesk
• Windows Service Center
• Microsoft Tech Support
• Microsoft Support
• Windows Technical Department Support Group
• Microsoft Research and Development Team (Microsoft R & D Team)

U slučaju da vas neko pozove i predstavi se da je iz Microsoft tehničke podrške:
• ne kupujte od njega nikakve software-e i usluge,
• pitajte da li postoji neka naplata ili pretplata za usluge koje nudi; u slučaju pozitivnog odgovora prekinite razgovor,
• nikada nemojte davati pristup računaru licima za koje niste sigurni da pripadaju vašoj službi tehničke podrške,
• pribilježite informacije o pozivaocu i odmah prijavite ovaj slučaj nadležnim organima vlasti,
• nikada nemojte davati informacije o kreditnoj kartici nekome ko tvrdi da je iz Microsoft tehničke podrške.
Za više informacija o tome kako se zaštiti od ovakve vrste prevara i generalno osigurati svoje podatke posjetite:

http://www.microsoft.com/security/online-privacy/avoid-phone-scams.aspx

Vaš Microsoft BiH

Nova verzija programa – D PDV obrazac

U toku 2013. i 2014. godine kreirana je nova verzija programa 2014.01-04.

Sve dorade i izmjena u softveru rezultat su novih zakonskih izmjena, usklađivanja sa novim tehnološkim dostignućima, dizajniranje korisničkog interfejsa i pojednostavljenja pojedinih opcija. Instalacija nove verzije softvera može zahtijevati dodatne konsultacije i obuku.

Sastavni dio ove verzije su izmjene u programu za kreiranje D PDV obrasca. Na ovu temu organizovana je ImelRadionica na kojoj je detaljno pojašnjen način evidentiranja ulaznih i izlaznih računa, kao i kreiranje D PDV obrasca.

Jedan od uslova za korištenje ove opcije kao i ostalih dorada u programu je instalacija nove verzije softvera.

Korisnici koji imaju potpisan Ugovor o saradnji imaju pravo na nove verzije programa bez posebne naknade, dok korisnici koji nemaju potpisan Ugovor ne ostvaruju pravo na update bez naknade.

IMEL RADIONICA – OBRAZAC D PDV

Imel nastavlja organizovanje radionica na različite teme. I ovaj put smo, pri odabiru teme, odgovorili na zahtjeve naših korisnika.
Radionica je namijenjena svim korisnicima ImelBis-a koji koriste ili imaju namjeru koristiti automatsko kreiranje obrasca D PDV, kao i svim zainteresovanim koji žele da se upoznaju sa ovim mogućnostima ImelBis-a.
U dijelu ImelBis-a u kojem se vrši automatsko formiranje PDV prijave, kreirana je nova opcija „Dodatak“ iz koje se štampa obrazac D PDV. Ovaj dio programa podrazumjeva automatski import podataka iz ulaznih i izlaznih računa za odabranu PDV prijavu.

Ukoliko ste zainteresovani za korištenje istog, nudimo Vam priliku da se upoznate sa mogućnostima i načinom primjene ovog dijela programa u jednodnevnoj radionici koja će Vam pomoći da upoznate:
- Uslovi za korištenje opcije – osnovne postavke;
- Zakonodavne odredbe – osvrt na zakonske odredbe koje definišu pojedine stavke u obrascu D PDV;
- Registar Vrste isporuke i Vrste nabavki – priprema registara za ulazne i izlazne račune;
- Registri Opisi ulaznih računa i Opisi izlaznih računa – razrada opisa za potrebe obrasca D PDV;
- Praktična primjena kroz ImelBis – evidentiranje registara, ulaznih i izlaznih računa, kreiranje Obrasca D PDV.
Cijena radionice:
 80 KM + PDV po kandidatu – za korisnike Ugovora o saradnji iz oblasti održavanja i izgradnje poslovnog informacionog sistema
 120 KM + PDV po kandidatu – za ostale učesnike
*Svaki naredni kandidat iz iste organizacije ima pravo na popust 20% od osnovne cijene.

Termin i mjesto održavanja
Radionica će se održavati u prostorijama Imel-a u Lukavcu, 05.06.2014. g. (ČETVRTAK) 10,00 – 14,00 h

Predavači:
1. Advija Salihović dipl.oec – certificirani računovođa
2. Sadina Šabanović dipl.oec – certificirani računovođa

Za program i dodatne informacije o radionici kontaktirajte: advija.s@imel.ba, sadina.s@imel.ba;
Tel: 061 169 136; 062 340 914; ++ 387 35 550-100; fax: ++ 387 35 553-503
*Ukoliko ste zainteresovani za edukaciju Vašeg osoblja, popunite prijavu u nastavku.

Broj mjesta je ograničen!

Prijava na radionicu


SOLIDARNOST

Dragi Prijatelji,
Ovim putem izražavamo duboko suosjećanje za prirodnu katastrofu koja se dogodila usljed koje je veliki broj fizičkih i pravnih lica pretrpio ogromnu štetu.

Ukoliko je Vaša kompanija pogođeni navedenim, kao skromni doprinos obaviještavamo Vas da smo spremni pružiti besplatnu podršku po pitanju naših serviserskih i softverskih usluga za saniranje informacionog sistema u kapacitetima koje imamo.

Pored besplatne usluge, za Korisnike koji su pretrpjeli štetu, nećemo izdavati ni periodičnu fakturu za održavanje za mjesec maj.
Za svu eventualnu pomoć koju Vam možemo pružiti stojimo na raspolaganju.

ImelTeam

IZMJENE U PROGRAMU – OBRAZAC D PDV

Shodno obavijesti Uprave za indirektno oporezivanje za sve obveznike koji podnose PDV prijavu da pri podnošenju narednih PDV prijava uz iste podnesu i Obrazac D PDV, obavještavamo vas da smo pristupili analizi navedene izmjene i izradi obrasca u programu.
Izmjene u programu podrazumjevaju uvođenje novih registara, koji će sadržavati sve stavke neophodne za obrazac D PDV, kao i promjene načina evidentiranja ulaznih i izlaznih računa.
S obzirom na složenost izmjene u programu,  navedena dorada biti će dostupna korisnicima u novoj verziji programa početkom juna 2014. godine.
Na našoj narednoj ImelRadionici detaljnije će se pojasniti način primjene novih dorada s ciljem automatskog popunjavanja obrasca D PDV.

Pozivamo vas da prisustvujete istoj.

Link za preuzimanje obrasca: Dodatak uz PDV prijavu 

Objašnjenje za popunjavanje dodatka uz PDV Prijavu (Obrazac D PDV) 

 

Kaspersky je riješio problem

Poštovani Korisnici,

Kaspersky je riješio problem koji je uzrokovao blokiranje Imel aplikacija.
Ukoliko ste blokirali ili pauzirali Kaspersky, potrebno je izvršiti aktiviranje.

Hvala na razumjevanju!