Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Imel-a

IMEL1

Memorandum o razumijevanju između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Imel doo potpisan je danas u Tuzli. Memorandum o tehnološko-poslovnoj saradnji predstavlja platformu i uspostavljanje okvira za ustupanje Imel–ovih softverskih rješenja u edukativne svrhe, a u okviru aktivnosti vezanih za uspostavljanje i razvoj Poslovno-edukacionog IT centra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Također, potpisivanjem Memoranduma obje strane obavezale su se na profesionalnu zajedničku saradnju na polju realizacije projekata vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija u cilju unapređenja poslovnog okruženja.

OPŠIRNIJE

Radno vrijeme za praznike!

Neradni dani u Imel-u su 01.01. i 02.01.2015. godine.
31.12.2014. – radno vrijeme do 14,00h

Želimo Vam mnogo ličnog i poslovnog uspjeha u Novoj Godini 2015. i da ugodno provedete nastupajuće praznike!

Vaš Imel

Kaspersky Lab predstavio trendove sajber prijetnji i pregled prijetnji u Europi

Od 27. do 30. novembra kompanija Kaspersky Lab održala je konferenciju Cyber Security Weekend u Varšavi u Poljskoj, kako bi se istražili najnoviji trendovi u sajberkriminalu i diskutovalo o tome kako evropska preduzeća mogu da prežive u svijetu punom sajber prijetnji. Stručnjaci iz Globalnog istraživačkog i analitičkog tima kompanije Kaspersky Lab (GReAT) i pozvani specijalista iz Europola održali su prezentacije za novinare iz 15 zemalja.


“Kaspersky Lab kao međunarodna kompanija ima širinu pogleda na modernu sliku IT bezbjednosti i drago nam je da podjelimo svoju ekspertizu o postojećim sajber prijetnjama i o tome kako zaštiti lična i poslovna dobra”, rekao je Marko Prus, director GReAT-a u Evropi. “Bezbjednost malih preduzeća je jedna od tema o kojima se govorilo na ovom događaju. Uprkos svojoj veličini, i njima je kao i velikim kompanijama veoma je važno da zaštite važne podatke i lako mogu da postanu žrtve sajberkriminala, tako da se nadamo da će im naši savjeti koristiti.”

Predstavnici kompanije Kaspersky Lab Marko Prus i Sergej Loškin, viši istraživač za bezbjednost u GReAT govorili su o najpoznatijim bezbjednosnim incidentima 2014. godine i predstavili svoje prognoze za 2015. Dali su pregled naprednih stalnih prijetnji (tzv. APT) koje su bile u centru pažnje ove godine, kao što su Epic Turla, EnergeticBear/Crouching Yeti, Regin i nedavno otkriveni DarkHotel. Takođe, upozorili su na opasnosti dugo postojećih zloćudnih softvera kao što su bankarski Trojanci, softveri za otkup, prijetnje za mobilne telefone koje se brzo razvijaju, kao i na prevare sajberkriminalaca tokom velikih događaja kao što su Olimpijske igre ili FIFA svjetski kup. Stručnjaci su takođe predstavili pregled slike prijetnji u Evropi u 2014. zasnovanih na podacima o tome koliko se korisnika Kaspersky sigurnosne mreže susrelo sa lokalnim prijetnjama (u lokalnim mrežama, preko USB-ova, CD-ova, DVD-ova) i prijetnjama na Internetu. Ove brojke su značajno varirale: npr. 47% korisnika u Turskoj i 42,8% korisnika u Ukrajini se susrelo sa lokalnim prijetnjama, dok se 18.1% korisnika u Holandiji susrelo sa zloćudnim aktivnostima na Internetu.
*Statistike se odnose samo na države koje su učestvovale na konfecernciji Cyber Security Weekend.’

U okviru razgovora o prognozama budućih prijetnji, stručnjaci su diskutovali o mogućnosti da se današnji veliki akteri iz oblasti sajberprijetnji podjele u manje, nezavisne jedinice. To bi moglo da dovede do raširenije baze napada sa više različitih napada iz više izvora. Stručnjaci vjeruju da će 2015. godina donijeti više napada na bankomate i platne sisteme, više incidenata u kojima će se provale u banke vršiti gotovo knjiškim primjerima ciljanih sajber napada. Najvjerovatnije će se pojaviti više incidenata koji će kompromitovati “Internet stvari”, i možda će biti više kriza sa ranjivostima: opasne ranjivosti mogu biti pronađene na starim kodovima, čime će se infrastruktura Interneta otkriti za prijeteće napade.
Gost stručnjak Havijer Egea, nacionalni ekspert za podršku, Focal Point Cyborg, iz Centra za evropski sajberkriminal pri Europolu, govorio je o ciljevima, funkcijama i rješenjima ove organizacije, predstavio više različitih vrsta aktuelnih sajber prijetnji, i prikazao strukturu sajberkriminala zasnovanu na skorašnjoj zajedničkoj kampanji u kojoj je kompanija Kaspersky Lab pomogla u borbi protiv kriminalaca iza zloćudnog softvera “Šajlok”. Nastavio je sa otvaranjem važnog pitanja o saradnji privatnog i javnog sektora protiv sajberkriminala.

“Danas sajberkriminal prelazi geografske granice. Radimo širom Evrope. Ali kako bismo uspješno poremetili rad postojećih kriminalnih organizacija, moraju da postoje zajednički napori organizacija kao što je naša, vladinih izvršnih agencija i privatne industrije, uključujući i preduzeća koja se suočavaju sa prijetnjama i spremna su da ih prijave”, rekao je.
Problem pronalaženja rješenja za prijetnje protiv preduzeća, posebno malih, bio je tema prezentacije koju je Olga Orlova, viši marketing menadžer za proizvode u odsjeku za marketing korporativnih proizvoda kompanije Kaspersky Lab pripremila sa Markom Prusom i Stefanom Tanaseom, višim istraživačem bezbjednosti iz GReAT-a u okviru kompanije Kaspersky Lab. Prema rezultatima ankete o globalnim korporativnim IT bezbjednosnim rizicima koju je sproveo B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab, virusi, crvi, Trojanci i druge vrste zloćudnih softvera su problem 61% ispitanika. Istovremeno, sudeći po odgovorima predstavnika kompanija širom sveta, prosječni trošak jednog bezbjednosnog incidenta u vezi sa podacima za veliku kompaniju je 720 000 dolara.

Kako bi spriječili da postanu žrtve sajberkriminala, savjet za kompanije je da koriste efektivna i temeljna sigurnosna rješenja koja zadovoljavaju njihove potrebe i omogućavaju im da sa lakoćom rukovode cijelom IT infrastrukturom. Rješenja kao što je Kaspersky Endpoint Security for Business uključuju tehnologije kao što je automatska zaštita od eksploatisanja koja štiti čak i od potpuno novih prijetnji koje koriste APT, sajtova za “pecanje” i dr. Tehnologija enkripcije može dosta da pomogne u mnogim slučajevima, na primjer kada se prenose osetljivi podaci preko “oblaka” ili pri zaštiti podataka čak i kada je uređaj izgubljen ili ukraden. Uz to, preporučuje se korišćenje i alata za rukovođenje mobilnim uređajima imajući u vidu da IT administratori moraju da paze na sve veći broj mobilnih uređaja priključenih na mrežu. Ove, kao i druge važne tehnologije, trebalo bi da se koriste uz pouzdana sigurnosna uputstva za zaposlene, koji su često najslabila karika u bezbjednosnom lancu. Posebna tema događaja bili su savjeti kako mala preduzeća mogu da zaštite svoje poslovanje. Mala preduzeća često vjeruju da su previše beznačajna da bi izazvala interesovanje sajberkriminalaca, i pogrešno pretpostavljaju da prevaranti žele da jure veće, bogatije organizacije. Ali ovaj samozadovoljni stav predstavlja odličnu priliku da sajberkriminalci brzo zarade novac.

Ova neopreznost može mnogo da košta ili čak da dovede do zatvaranja preduzeća. Anketa iz 2014. pokazuje da prosječni trošak povrede podataka u malim i srednjim preduzećima može da dostigne do 47 000 dolara na svjetskom nivou; u Zapadnoj Evropi, ova brojka dostiže 55 000 dolara. To uključuje izgubljene poslovne prilike, angažovanje spoljne IT podrške da riješe problem i moguće čak i novu opremu. Troškovi nisu samo finansijske prirode: 57% incidenata sa gubitkom podataka imalo je domino efekat oštećenja poslovanja preduzeća. Imidž i reputacija preduzeća – nešto što zahtjeva mnogo vremena i truda kada se razvijaju marketinške strategije – mogu da budu uništeni preko noći. Više od polovine incidenata sa izgubljenim podacima (57%) ima negativan uticaj na reputaciju ili percipiranu pouzdanost kompanije.
Ključ za zaštitu mikro preduzeća je postavljanje odgovarajućih prioriteta kad su sigurnosne potrebe u pitanju. Maloj kompaniji nije potrebno da ulaže u tehnologiju kao što je prevencija gubitka podataka (tzv. DLP) ili dubinska konzola za rukovođenje. Mikro preduzeća mogu da se koncentrišu na bezbjednosne probleme koji su kritični za pojedinu kompaniju ili za oblast u kojoj radi, i izabere privatnog nabavljača koji će povećavati obim rješenja dok preduzeće raste. Za početak, mikro preduzećima je potrebna osnovna zaštita koju pružaju softveri protiv zloćudnih softvera i “firewall”. Kada ova preduzeća postanu operativna i počnu da obrađuju narudžbe, potrebna im je tehnologija za enkripciju podataka da bi zaštitili informacije o plaćanju ili o klijentima, i ova vrsta zaštite je često zakonski zahtjev. Ako preduzeće počne da zapošljava spoljne saradnike, onda je prigodna osnovna zaštita za mobilne telefone.

Mikro preduzeća u pokušajima da se zaštite često pokušavaju da naprave izbor između potrošačkih softvera kojima nedostaju glavne osobine koje su potrebne za poslovanje ili korporativnih softvera koji su previše složeni i skupi. Posljedica toga može da bude nepotrebno trošenje vremena i novca na rešenje koje ipak ne zadovoljava potrebe preduzeća. Zato je bolje izabrati rješenje koje je napravljeno za njih, kao što je Kaspersky Small Office Security, koji ima namjenski menadžment i finansijsku zaštitu koju lako mogu da koriste laici, ali ima i alate bitne za poslovanje kao što je enkripcija fajlova i zaštita servera.

Tehnički problemi sa fiksnom linijom

Zbog tehničkih problema u fiksnoj telefoniji BH Telecom-a ne rade fiksne telefonske linije u jednom dijelu grada Lukavca. Izvinjavamo se na smetnjama, trenutno se radi na otklanjanju problema.
Mobilni telefoni na koje možete zvati :
Finansije /Konsalting: 061 070 016
Servis : 061 070 018
Softver: 061 070 017

Potpisan Ugovor sa Direkcijom za civilno zrakoplovstvo Banja Luka

Ministarstvo Komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine – Direkcija za civilno zrakoplovstvo Banja Luka i Imel doo potpisali su ovih dana Ugovor o nabavci softvera za otklanjanje aerodromskih prepreka. To je jedan od koraka koji doprinosi preuzimanju i kontroli vazdušnog prostora nad Bosnom i Hercegovinom, što ujedno predstavlja i historijski značaj za BiH.

Druženje IT stručnjaka „U oblaku“

U četvrtak je u Lukavcu, u planinskom domu “Svatovac” Poljice održan tehnički event i druženje IT profesionalca iz regije pod nazivom „u oblaku“.

Predavanja su održali:
Microsoft na temu Microsoft Office 365 – Office 365 omogućava da praktično sa bilo kog mjesta se pristupi poznatim i pouzdanim Microsoft Office alatima, kao i da se koriste poslovne IT usluge koj se odlikuju jednostavnim administriranjem. Jednostavno, čitava kancelarija je u oblaku.

Kaspersky LAB na temu Kaspersky Security for Virtualization – Antivirusna zaštita koja omogućava učinkovitiji način zaštite virtualne infrastukture uz poboljšanje iskorištenosti i smanjenje opterećenosti IT administracije. Jednostavan za implementaciju i pouzdan.

Imel kao domaćin predstavio je vlastito i prvo bosanskohercegovačko softversko rješenje Sistem za upravljanje dokumentima ImelDMS – Sistem koji omogućava organizaciju prijema, obrade, stvaranja, praćenja, arhiviranja, pretraživanja i izlučivanja dokumenata uz podršku informacionih tehnologija. Jednostavno, elektronski prati životni vijek nastanka i nestanka dokumenta (cije).

Imel event „U oblacima “ je pored edukativnog dijela omogućio da se gosti međusobno upoznaju i razmjene svoja dosadašnja iskustva.
Nakon edukativnog dijela uslijedilo je cjelodnevno druženje uz ručak, rekreacija i takmičenja u stolnom tenisu i pikadu. Za pobjednike u sportskom dijelu uslijedile su vrijedne nagrade i to windows tableti koji su dodjeljeni predstavnicima kompanija “Alumina Birač” Zvornik i “Pobjeda” Tešanj.

Uspješno predstavljanjenje Imel-a na 27. Međunarodnom savjetovanju “ARHIVSKA PRAKSA 2014” Tuzla

Na ovom tradicionalnom skupu izloženo je oko 40 stručnih priloga i saopštenja o problematici arhivske prakse, a obrađene su slijedeće tematske cjeline: Vanjska služba i njen značaj u zaštiti arhivske građe u nastajanju, Arhivske zgrade i oprema i njihov značaj u sistemu zaštite arhivske građe i Aktuelna pitanja arhivske teorije i prakse.

Imel je uzeo aktivno učešće na ovom skupu i prezentirao važnost SIGURNOSTI I ZAŠTITE PODATAKA predstavljajući jedno od svojih softverskih rješenja za upravljanje dokumentima ImelDMS (Document Management System).

Također, predstavljeno je tehničko rješenje za brzu i jednostavnu digitalizaciju dokumenata kroz demonstraciju svih mogućnosti skenera Canon ScanFront 330


Sponzor Međunarodnog Simpozija računovođa i revizora u Neum-u septembar, 2014 godine

Udruženje računovođa i revizora Federacije BiH i konsultantska kuća FEB d.d. Sarajevo, organizirali su XVII Međunarodni Simpozij u Neumu na temu: U susret promjenama.
Kao do sada tako i ovaj put Imel je bio dio ovog značajnog međunarodnog skupa i podržao ga u vidu sponzorstva. Računovodstvo i revizija su profesije koje u stvarnosti podjednako pripadaju i ekonomistima, pravnicima, menadžerima, političkim čelnicima, naučnicima – jednostavno svima a da bi sve te informacije objedinili i učinili razumljivim i dostupnim Imel je ujedno na Simpoziju promovisao svoja software-ska rješenja ImelBis ERP i Sistem za upravljanje dokumentima ImelDMS. Na ovaj način mnogobrojni posjetitelji imali su priliku da se upoznaju sa prvim bosankohercegovačkim integralnim softverskim rješenjima.

IMEL na 27. Međunarodnom savjetovanju “ARHIVSKA PRAKSA 2014” Tuzla

I ove godine, Imel nastavlja vjernu pratnju našim prijateljima i kolegama iz Arhiva TK i Društva arhivskih zaposlenika TK, te uzima aktivno učešće na 27. Međunarodnom savjetovanju “ARHIVSKA PRAKSA 2014” koji će se održati 25.09. i 26.09.2014.g u Tuzli

Osim promotivnih aktivnosti u časopisu, održaće se i prezentacija softverskog rješenja za upravljanje dokumentima ImelDMS (Document Management System).

Termin prezentacije je prvi dan 25.09.2014.g. (četvrtak) u 11,15h pod naslovom:
mr. Sadina ŠABANOVIĆ (Bosna i Hercegovina)
„Imel“ doo Lukavac
Sistem za upravljanje dokumentima – ImelDMS

Cilj prezentacije je da se prisutni upoznaju sa MOGUĆNOSTIMA I BENEFITIMA domaćeg softvera za upravljanje dokumentima ImelDMS sa posebnim osvrtom na važnost SIGURNOSTI I ZAŠTITE PODATAKA.

Novo priznanje – Kaspersky GOLD status

Nakon prošlogodišnje nagrade za Microsoft partnera godine u BiH, ovih dana u Imel je stigla još jedna prestižna nagrada i potvrda veoma uspješnog rada na polju promocije i implementacije softverskih rješenja a radi se o Kaspersky GOLD partnerskom statusu – prvom u regiji. Kaspersky Lab je međunarodna grupa koje djeluju u više od 200 zemalja svijeta. Radi se o najbrže rastućem proizvođaču IT sigurnosti u svijetu, čvrsto pozicioniran kao jedan od top tri vodeća antivirusna softvera u svijetu.
Ovom nagradom smo potvrdili primat kada je u pitanju razvoj softvera te implementacije najvećih rješenja softverskih proizvođača u našoj zemlji.

Imel ove godine slavi i jubilej od 20 godina postojanja što je svakako garancija velikom broju naših korisnika i potencijalnih korisnika da za partnera imaju kompaniju sa dugogodišnjim iskustvom i kvalitetom.
U ovom momentu više od 50.000 korisnika, vladinog sektora, finansijskog sektora, privatnog sektora i kućnih korisnika zadovoljno je nekim od Kaspersky LAB rješenja koju su instalirani na njihovim PC uređajima, tabletima ili telefonima.
Za Više informacija ili kupovinu Kaspersky LAB proizvoda možete nas kontaktirati: prodaja@imel.ba ili besplatni info broj 080 02 04 05.